Vecka 20...

Graviditetsvecka 20

 


Mamma...

Du har nu gått halva tiden av dina 40 veckor. Om du tidigare har fött barn känner du nog fosterrörelser - det kan du ha gjort i en eller två veckor.

 

Gravid kvinna vecka 20
Livmodern når i höjd till naveln.
Storleken på magen varierar från kvinna till kvinna.
Om du väntar tvillingar når livmodern oftast redan nu nästan till mitt emellan navel och nedersta revbenet.
Som blivande tvillingmamma bör du försöka ta det extra lugnt nu sista halvan av graviditeten. Vad som är bäst för just dig kan du diskutera med din barnmorska på din mödravårdsmottagning.

Många gravida kvinnor använder alternativa läkemedel mot olika åkommor, eller för att kunna slappna av, till exempel örtmedicin.
Vanligtvis är det ofarligt, men diskutera med din barnmorska innan du börjar ta det.I vecka 20 är kroppslängden omkring 19 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 350 g.
Fram till vecka 20 är alla barn ungefär lika stora, sedan ökar skillnaderna.

Det växer ut lanugohår på huvudet. Lanugohår är små, tunna, bleka hår utan pigmentering eller med mycket sparsam pigmentering. Stråna är ofta bara någon millimeter långa. Öronen flyttar fram till sidorna av ansiktet.

Spela gärna musik för barnet - gärna samma melodier. Både barn i magen och små barn älskar upprepningar, något som de känner igen. Nyfödda barn känner igen musik de hört under graviditeten. Till exempel kan barnet börja suga intensivare när just den melodin spelas. Läs mer om Fostrets utveckling!
Nu kan du kanske se barnets rörelser under huden på magen. Är det en pojke eller flicka? I folkmun säger man att om den blivande mamman är sugen på något sött så väntar ni en pojke är hon däremot sugen på något surt så är det en flicka.

På många ställen startar nu föräldrautbildning. Vid träffarna pratar ni om graviditeten och förlossningen. På MVC får du information om var, när och hur.Idag har jag späckat schema.
Först ska jag till frissan och bli fin =)
Sen hem och fixa lite efter det en fika med en kompis jag inte träffat på evigheeeter, ska bli så kul.
Sen hem, byta om, bli fin och göra mig redo för att åka till en arbetskollega om jag hinner och därefter åker vi till Hotell Corallen på årets julbord. Myyyysigt! Hoppas de blir en rolig kväll. Ska väl inte bli för sent ikväll heller, har ju en man som saknar mig här hemma =) Min sötis!
Ha en supertrevlig kväll allihopa!

Pussokram...♥

Att vänta tvillingar...

Jag tänkte berätta lite om just tvillinggraviditet...
Just för att få alla att förstå att man inte kan jämföra en graviditet med ett barn med en graviditet med två barn. Å andra sidan kan man inte jämföra någon graviditet med någon annan. För alla är vi olika med olika längd, bredd, förutsättningar m.m.
Jag lånar lite material från http://se.babycenter.com/pregnancy/twins/what-to-expect/Hur mår man under tvillinggraviditet?
Det kan komma som en total överraskning att man väntar tvillingar och det kan ta ett tag för beskedet att sjunka in. Man kan känna stress och oro inför att ta hand om två barn samtidigt eller för komplikationer under graviditeten eller förlossningen.

När bebisarna blir större blir mamman ofta trött och behöver vila mycket (HFEA 2006). Dessutom kan det kännas jobbigt att bli så mycket större i kroppen jämfört med en graviditet där man bara väntar ett barn.
Ett bra sätt att mildra oro är att få mer information om den medicinska aspekten av tvillinggraviditeter Utvecklingen inom mödra- och förlosningsvården vården har gjort det mycket säkrare att föda tvillingar. Det är vanligare att man gör kejsarsnitt vid tvillingförlossningar, men många kvinnor föder vaginalt. Förlossningssättet bestäms utifrån tvillingarnas läge i livmodern samt andra faktorer hos kvinnan.

Vila så mycket som möjligt, försök få så mycket hjälp som möjligt och ta vara på vardagliga glädjeämnen. En del forskning visar att vissa kvinnor löper större risk att bli deprimerade efter förlossningen, men det betyder inte att det nödvändigtvis blir så (Sheard 2007). Tvillinggraviditeter och den första tiden med tvillingar är energikrävande, så det är klokt att etablera vanor som gör att man tar särskilt bra hand om sig själv.


Kan vanliga graviditetssymtom vara värre under tvillinggraviditet? 
Man kan lida mer av vanliga graviditetssymtom när man väntar tvillingar. Men det gäller inte alltid eller alla (Lyons 2006).

Illamående och kräkningar kan vara värre under tvillinggraviditet. Man har högre nivåer av graviditetshormonet koriongonadotropin (hCG), vilket utlöser illamåendet (March of Dimes 2006).

Högre nivåer av hormonet progesteron i början av graviditeten kan också göra att man känner sig mer andfådd. Senare i graviditeten kan andfåddheten bli värre av att det finns två bebisar som trycker uppåt.

Det kan också vara vanligare att man blir förstoppad eller får mycket gaser i magen.

I graviditetens senare skede är det möjligt att man får ryggont, på grund av den ökade belastningen.

Järnbrist är vanligare hos kvinnor som bär tvillingar och kan göra att man känner sig väldigt trött. Blodvolymen ökar under graviditeten och ännu mer så under en tvillinggraviditet (Hansen 2003). Detta gör att blodet är mer utspätt och att mängden röda blodkroppar (som bär syre) i förhållande till volymen blod är mindre. Ät järnrik mat och ta kosttillskott om din barnmorska eller läkare rekommenderar det.

Du kan få förslag på självhjälpsåtgärder som kan lindra eller lätta graviditetssymtom på våra sidor om självhjälp och naturliga sätt att lindra graviditetsbesvär.


Kommer jag att gå upp mer i vikt om jag väntar tvillingar?
En kvinna som väntar tvillingar går sannolikt upp mer i vikt än om hon väntade ett barn. Det är viktigt att äta varierad och hälsosam mat för att tillföra alla näringsämnen du och dina bebisar behöver och för att du ska gå upp i vikt tillräckligt mycket för att dina bebisar ska växa bra.


Kommer jag att få annorlunda mödravård?
De flesta kvinnnor som är gravida med tvillingar skrivs in hos specialist-MVC. Du bör undersökas oftare för att kontrollera hur bebisarna ligger i livmodern, hur de växer och om några komplikationer håller på att tillstöta. Det är viktigt att ta regelbundna blod- och urinprover (RCOG 2006; NHS Direct 2007). Detta är därför att risken för högt blodtryck under graviditeten, havandeskapsförgiftning och graviditetsdiabetes är högre än vanligt (HFEA 2006).

Vår artikel om medicinsk handläggning av tvillinggraviditet har mer information.

Barnmorskor och läkare bör också vara medvetna om att du kan komma att behöva extra praktiskt och emotionellt stöd (RCOG 2006).


Hur orkar jag med allt detta?

Man rekommenderar normalt inte vila i sängläge numera bara för att en kvinna väntar tvillingar (Hansen 2003). Men man behöver vila mer än vanligt. Förenkla din tillvaro redan innan bebisarna kommer och skaffa hjälp med hushållsarbete, matinköp och ärenden om det är möjligt. Försök ordna hjälp med barnpassning om ni har äldre barn. Sov gärna middag. Gör vila till en prioritet.

Du kommer förmodligen att gå på föräldraledighet tidigare, vilket är klokt eftersom det kan vara tröttande att vara gravid med tvillingar och ungefär hälften av alla tvillingpar föds för tidigt (Hansen 2003; HFEA 2006).

Prata med din barnmorska om du inte mår bra i dig själv eller känner dig nere. Hon kommer att förstå hur du känner dig och förhoppningsvis kunna ge några praktiska förslag som kan göra din tillvaro lättare.


Vilken sorts hjälp behöver jag?

En av de saker du verkligen behöver lära dig som tvillingförälder är att be om hjälp.
Om släkt och vänner erbjuder hjälp, ta emot den. Om inte, be om det. Du kan också försöka få kontakt med andra i samma situation genom nätverk, intressegrupper, eller föräldraforum.Vilka varningstecken bör jag vara vaksam på?
Varningstecknen är desamma som för vilken graviditet som helst. Du bör vara uppmärksam på ovanliga eller oroande symtom, eftersom risken för komplikationer är högre än för ‘vanliga’ graviditeter. Lita på din instinkt och ta kontakt med sjukvården om du känner att något inte är som det ska.

För tidig förlossning innan 37 veckor är vanligt och sker i ungefär hälften av alla tvillinggraviditeter (Hansen 2003; HFEA 2006). Kontakta din barnmorska om du tror att förlossningen har börjat och om du är riktigt orolig bör du söka hjälp akut (kör inte själv och åk inte kommunalt om du kan undvika det!). Bättre att åka in en gång för mycket än en gång för lite.

Havandeskapsförgiftning är vanligare hos kvinnor som väntar tvillingar. Det är ett potentiellt mycket allvarligt tillstånd som behöver hållas under medicinsk uppsikt. Havandeskapsförgiftning upptäcks vanligtvis genom kontroll av blodtryck och urin, men symtomen inkluderar:

• svår huvudvärk
• synrubbningar, som dimmig syn eller flimmer för ögonen
• smärta i övre buken
• illamående och kräkningar
• plötslig svullnad av fötter, vrister, ansikte och händer samt överdriven viktökning på grund av vätskeansamling i kroppen.

Trötthet under graviditeten kan vara en helt normal konsekvens av att vänta tvillingar – men kan bero på järnbrist. Nämn det under dina kontroller hos barnmorskan, så att hon kan rekommendera eventuell behandling. 

Material från http://se.babycenter.com/pregnancy/twins/what-to-expect/

Jag tänker även gå med i Tvillingklubben.se, för att lära mig så mycket som möjligt =)
Tycker det är både spännande o kul och samtidigt lite skrämmande att man faktiskt har två små mirakel som växer där inne istället för en. Jag får lite sparkar för jämnan nu av båda, hihi...

Hoppas ni får en underbar dag!
Pussokram...♥Photobucket

Gravid v19

Graviditetsvecka 19I vecka 19 är kroppslängden omkring 18 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 280 g.

Nu har bebisen börjat svälja fostervatten och njurarna producerar urin. Hår växer på huvudet. 

Barnets hud är ömtålig och täcks därför nu av fosterfett, vernix caseosa - det täcker hela huden, även över ögon och öron. Fosterfettet bildas från hudens talgkörtlar, är vitt till ljusgrått och mycket segt, salvliknande.


Nu utvecklas sinnena fort. Nervcellerna för de olika sinnena – smak, lukt, hörsel, syn och beröring – utvecklas nu i sina respektive områden i hjärnan. Produktionen av nervceller saktar av när existerande nervceller blir större och etablerar mer komplicerade förbindelser. Du som väntar en flicka kan tycka det är intressant att veta, att hon nu har ungefär sex mijoner ägg i sina äggstockar, vars antal kommer att ha sjunkit till cirka en miljon vid födseln.

Nu har du säkert känt din bebis röra på sig. Ibland kan det hända så mycket därinne att det är svårt att sova. Din bebis kommer att vara mycket aktiv de kommande tio veckorna, tills det börjar bli för trångt i livmodern. Snart väntar tillökning vilket för med sig stora förändringar, så ta en titt på Sex och relationer. 


Mamma
Som gravid kan du känna dig förföljd av en massa regler och att du lever under en präktighetspress. Det viktigaste är att du tar hand om dig under graviditeten och planera resten av graviditeten så att du orkar! Lägg gärna in ledighet sista månaden så att du är utvilad inför förlossning och tiden efter.

Det kan hända att du drabbas av smärtor eller en dov värk ner mot ljumskarna. Det gör ont då du går och står och försvinner om du lägger dig ner.  Du har ont i ligamentis teres uteri. När livmodern växer och blir större tänjs de ut och kan göra ont. Vad du kan göra för att underlätta smärtan är att sätta dig en stund och lägga upp benen.


Både ditt barn och den blivande mamman växer. Under hela graviditeten kan du på olika sätt ge uppmuntran och kanske små presenter. Massageolja med tillhörande massage ifrån dina händer. Kanske badolja till ett varmt, härligt avslappnande bad. Fotkräm till trötta fötter. 


Pussokram...♥

2012...

Var i Kalmar igår med Ulle & Brincken.
Först åt vi gott på Larmgatan 10 och sedan blev de Biostaden för att se 2012 =)
När vi var på restaurangen så fick jag några sparkar av Bebbe nr1 för första gången.
Skitcoolt, det var liksom så tydligt att jag blev helt rörd =)Jackson Curtis (John Cusack) är en kämpande far vars författardrömmar resulterat i ett sprucket äktenskap och en bok som sålt i futtiga 500 exemplar. Hans omgifta exfru (Amanda Peet) är bitter, hans son föredrar sin rika styvpappa, hans dotter är sängvätare och han själv får jobba som hunsad limousinförare. I ett försök att återknyta till sina barn tar han med dem till Yellowstone nationalpark för lite naturmys. Men istället för ostörd natur finner de djurkadaver och uttorkade vattenmassor. Far och barn blir snabbt upplockade av militären som inte vill säga vad som har hänt, men den lokale galenpannan tillika radiopiraten Charlie (Woody Harrelson) förklarar läget för dem. Maya-folket förutspådde nämligen jordens undergång för tusentals år sedan och nu slår den illavarslande profetian in.
Betyg från mig: 8/10
Betyg från maken: 9/10

Pussokram...♥

Gravid v18

Gravid v18 (går in i 19:e veckan)


Barnet

Barnet är känsligt för ljus, det kan göra olika grimaser, vinka och reagerar på ljud och buffar.
Nu befinner sig hjärnan i ett händelserikt utvecklingsstadium.
Vikt ca 220 gram.
Om det är din första graviditet kan det vara bra att veta att det inte är magen som kurrar utan barnet som rör sig. Nu kan du vara riktigt säker på att det finns en baby där inne. Vid det här laget är du förmodligen lika pigg som innan graviditeten och det är möjligt att sexlusten ökar. Höga östrogenhalter i din kropp får blodmängden i bäcken- området att öka. Detta bidrar till att du oftare och snabbare än vanligt blir sexuellt upphetsad. Varsamma samlag under graviditeten är helt riskfritt, men kontakta din MVC om du är orolig.

Det 16 veckor gamla barnet är nu 14cm långt mellan huvud och stjärt. En enormt aktiv period börjar med rejäla träningspass. Han eller hon vrider och vänder på sig, sparkar och slår. Små luftbubblor som kallas alveoler eller lungblåsor bildas nu i lungorna. Fingrar och tår ser alltmer färdiga ut, och de virvlar och ränder som utgör barnets unika fingeravtryck börjar framträda. Nu ligger ögonen i rätt läge och i tarmen har barnets första avföring samlats - barnbeck. Om det skall bli en pojke så bildas prostatan nu.


Mamma
Du kan ha ökat mellan ungefär tre och sex kilo vid det här laget. Det är helt normalt och du kommer att gå upp ännu mer. Det kan kännas konstigt om du är van vid en konstant vikt men viktökning är ett tecken på att allt är som det ska. Vill du visa den växande magen lite extra, är det nu bra tid att beställa Bebiströjan

Resa
Många passar på att resa under graviditeten. Du kan resa som vanligt med flyg, båt, bil eller tåg. Om du är frisk finns det inga medicinska orsaker som hindrar dig från att resa, men det kan däremot kännas obekvämt och omständligt. Gör det som känns bäst för er.

Pappa/partner

En delaktig blivande pappa har en betydelsefull roll under graviditeten. Rent fysiskt är det kvinnan som är gravid och som är i centrum. Men graviditeten påverkar er båda. Ditt engagemang och stöd till henne gör det lättare. Ditt deltagande bör inte bara handla om att serva din partner. Du måste också ta fasta på dina behov och frågor. En god relation kännetecknas av att båda mår bra, tillsammans och som individer.

Hos barnmorskan/kontroller
Ultraljud

Ultraljud, som är frivilligt, görs på de flesta gravida vid graviditetsvecka 15 till 20. Ibland kan du få göra en undersökning tidigare eller senare beroende vad som behöver kontrolleras vid just din graviditet, men vanligtvis vid graviditetsvecka 17 till 19. Du har fått en inbjudan till en ultraljudsundersökning. Med ultraljud kan man fastställa tiden för förlossningen. Man kan också se hur mycket barnet har vuxit, om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Du och din partner får möjlighet att se barnet på en bildskärm. Ni kanske ser armar, ben, ryggraden och hur hjärtat slår. Det är spännande och många tycker att barnet blir mer verkligt.

Källa:
Vårdguiden.se

Egen kommentar: Det står olika överallt så bebisarnas utveckling verkar ju inte gå att säga exakt men på ett ungefär iaf. Hon som gör ultraljuden på mig sa om bebisarnas längd att man säger att dom är så många centimeter som den veckan man är i. Så mina skulle alltså vara 18 cm nu då, hmmm...
Och att man räknar så ett tag sen så ökar det ju något eftersom dom brukar ligga runt 50 cm efter 40 gångna veckor.
Jag har inte alls gått på mig så mycket som dom beskriver här (som borde gälla en bebis och inte två) utan kanske 3kg totalt.
Det där med att resa eller iaf att flyga har jag läst någon annanstans att flygbolagen inte tillåter en att flyga så fort man gått in i v26. För att trycket kan sätta igång förlossningen. Ingen risk, jag ska inte flyga någonstans ändå =)
Jag har ju precis gjort världens resa!

Angående ultraljuden så har jag ju faktiskt lyckats få fyra redan (jag som trodde från början att jag skulle få vänta till v17 för o göra det första). Jag försökte ju boka ett UL någon månad innan vi skulle resa till USA men i Västervik vägrade dom och tyckte inte att jag hade någon särskild anledning att göra det så tidigt.
Men så fick jag ju tyvärr en blödning och då var jag tvungen att göra VUL på en privatklinik i stan.
Det var då vi fick veta att det var två =) Såååå overkligt ju...
Det andra UL var ett NUPP-test och det tredje var när vi kom hem från USA och jag var väääldigt orolig och nojjig (som vanligt). Det fjärde (egentligen det första riktiga som alla får) gjorde vi ju igår.
Så med en tvilling graviditet så har jag tre ordinarie UL kvar.
Jag längtar efter att lyssna på dom nu =)
Är också extremt sugen på att göra ett 3D ultraljud i Linköping (kolla crocus.se).

Hittade en bild på hur det kan se ut när två trängs i magen. Denna bild illustrerar 16 veckor (så både jag och dom är ju liiite större;-))...

Nä nu ska jag fixa spännband och filtar.
Om ett par timmar åker vi ner till Kalmar med ett släp för att hämta en ursnygg skinnsoffa.
Jag ska inte bära, lovar!
Pussokram...♥

Sooo happy... (UL-bilder)

Så lättad och lycklig idag =)
Har sett våra små bebbar idag och båda mår bra.
Vet nu varför det trycker mer på vänster sida.
Det är nämligen tvilling 1 som ligger där nere och trycker på mig.
Tvilling 2 ligger på ovanvåningen i höjd med naveln.

Här är en bild på bådas huvuden =) Lite svårt att få med båda på samma bild nu
när dom har vuxit till sig lite...
Visst e dom söta, hihi
Hon som gör ultraljuden på mig (E) är inte hon som jag har som barnmorska.
Men funderar starkt på att byta, gillar verkligen hon som gör ultraljuden.
Rak, ärlig och vänlig.
Inte glömsk och ger personliga åsikter (istället för fakta) som min barnmorska (I) gör.
Ja ja, vi får väl se lite längre fram.
Hon (E) kollade iaf BF dag igen och det stämmer fortfarande med att det är
15 april som gäller =)
Så nu ska jag gå och sväva lite på moln igen =)
Vad ska ni hitta på idag?
Ha en bra dag!

Pussokram...♥

Alla goda ting är tre...

By the way, hade tänkt att jag skulle berätta detta först när vi hade en bra bild men strunt samma.
I samma veva som vi fick reda på att vi väntar tvillingar så köpte vi också ett hus.
Så den 30:e september köpte vi ett kedjehus väldigt nära mina svärföräldrar.

Så =):
*Gravid - check
*Vänta tvillingar - check
*Köpt hus - check

Vi får tillträde till huset den 15:e januari =)
Då blir det renovering för fulla muggar i en vecka, sen börjar vi flytta in lite kartonger.
Vi börjar väl bo där "på riktigt" fr.o.m den sista januari typ.
Måste börja packa NU, medans jag fortfarande orkar =)

Imorn ska vi på UL, och jag lääääängtar efter att se dom!!!
Håll alla tummar ni har för att allt är oki med dom små liven =)

Pussokram...♥

Gravid v17

Vecka 17

(med tvillingar)

Vikt: ca 135
CRL: 11,5 cm 
Full längd: ca 16 cm

I början av denna vecka är fostret 14 veckor gammalt.
Den lodräta fåran mellan näsan och överläppen blir synlig denna vecka.
Benens tillväxt skyndar ikapp armarna –nu är benen för första gången längre än armarna.
Fostret rör sig snabbt och mer kontrollerat än tidigare.
Skelettet består mest av ännu mjukt och böjligt brosk, men det kommer att hårdna senare.
En skyddande substans som kallas myelin börjar nu omsluta ryggmärgen.

Med hjälp av ett speciellt stetoskop är det nu möjligt att höra bebisens hjärtslag.
Det är både spännande och lugnande att höra det lilla hjärtat galoppera på. Om du är orolig för hur bebisen mår och utvecklas, kan det vara skönt att höra. Och om det börjar kännas som att graviditeten pågår för evigt, kan det vara kul att påminnas om vad som väntar efter 40 långa veckor.

Fostret sväljer fostervatten och kissar ut det igen. En viss mängd slaggprodukter samlas nu i embryots mage. Nu kan embryot suga, svälja, kissa, röra sig och tränar sig på att andas. Många börjar redan suga på tummen och fortsätter göra så i flera år.

DU:
Moderkakan växer med en otrolig hastiget tillsammans med bebisen, och vid förlossningen kommer den att väga nästan ett halvkilo. Såhär dags är moderkaken väl utvecklad och förser fostret med allt det behöver, och  för bort avfall som det inte längre behöver. Samtidigt flyttas livmodern uppåt i din mage och kan nu kännas 3-5 cm nedanför din navel. Den syns förmodligen tydligt att du är gravid vid det här laget och en viktökning på 2,5 till 4 kg är normal.

Kanske har du redan känt bebisen röra på sig i magen, men det är inte ovanligt att det dröjer ytterligare några veckor. Det kan vara mycket lugnande att känna bebisens rörelser därinne, även om det inte är varje dag, och veta att allt är väl.

Du kanske märker att tandkött och näsa böder lättare, vilket beror på ditt ökade blodtryck och ökade blodvolym. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.

Din växande livmoder påverkar din balans och det kan kännas lite ostadigt. Var lite försiktig och ha gärna stadiga, lågklackade skor.

Hur jag mår:
Mår mycket bättre idag (efter vaccinsprutan), både jag och mannen var helt utslagna igår...
Gravidmående: inget illamående, ingen speciell hunger =( hmm
Äter ändå som jag ska och försöker lägga till ett mellanmål =)
Jag längtar till nästa UL (nästa torsdag) så jag får se att allt är okej med dom =)
Är nojig och orolig nu och har varit sen vi såg dom sist.
Min bästaste Emma säger till mig att ha is i magen, att allt är okej...
Mmm, men jag är inte illamående längre och jag går inte upp något i vikt.
Sååå jag ÄR orolig =(
Men jag vet jag ska ha is i magen ;-)

Pussokram...♥

Vaccinerad...

Tog sprutan igår...
Ajjjjjjjj, min arm. Gick hem från jobbet igår kväll, var/är supertrött och värk överallt.
Får se om de blir jobb idag eller om jag fortsätter att vara incheckad i sjuksängen...


Pussokram...♥


 

 

 


RSS 2.0
30-åring bosatt vid småländska kusten.
Är gift sedan oktober -08.
Flyttade januari 2010 till hus, som vi renoverade hela undervåningen. Bara resten kvar ;)

Den 7 april 2010 fick vi tillökning av två små underbara varelser vid namn Cornelia & Maximilian.
Här får ni följa mitt liv. =)
Min vardag och livet med tvillingarna.

När du ändå är här skulle du göra mig väldigt glad om du lämnade en kommentar!

♥♥ NÄR TVÅ BLIR FYRA ♥♥
Kontakt: carma80@live.se