Att vänta tvillingar...

Jag tänkte berätta lite om just tvillinggraviditet...
Just för att få alla att förstå att man inte kan jämföra en graviditet med ett barn med en graviditet med två barn. Å andra sidan kan man inte jämföra någon graviditet med någon annan. För alla är vi olika med olika längd, bredd, förutsättningar m.m.
Jag lånar lite material från http://se.babycenter.com/pregnancy/twins/what-to-expect/Hur mår man under tvillinggraviditet?
Det kan komma som en total överraskning att man väntar tvillingar och det kan ta ett tag för beskedet att sjunka in. Man kan känna stress och oro inför att ta hand om två barn samtidigt eller för komplikationer under graviditeten eller förlossningen.

När bebisarna blir större blir mamman ofta trött och behöver vila mycket (HFEA 2006). Dessutom kan det kännas jobbigt att bli så mycket större i kroppen jämfört med en graviditet där man bara väntar ett barn.
Ett bra sätt att mildra oro är att få mer information om den medicinska aspekten av tvillinggraviditeter Utvecklingen inom mödra- och förlosningsvården vården har gjort det mycket säkrare att föda tvillingar. Det är vanligare att man gör kejsarsnitt vid tvillingförlossningar, men många kvinnor föder vaginalt. Förlossningssättet bestäms utifrån tvillingarnas läge i livmodern samt andra faktorer hos kvinnan.

Vila så mycket som möjligt, försök få så mycket hjälp som möjligt och ta vara på vardagliga glädjeämnen. En del forskning visar att vissa kvinnor löper större risk att bli deprimerade efter förlossningen, men det betyder inte att det nödvändigtvis blir så (Sheard 2007). Tvillinggraviditeter och den första tiden med tvillingar är energikrävande, så det är klokt att etablera vanor som gör att man tar särskilt bra hand om sig själv.


Kan vanliga graviditetssymtom vara värre under tvillinggraviditet? 
Man kan lida mer av vanliga graviditetssymtom när man väntar tvillingar. Men det gäller inte alltid eller alla (Lyons 2006).

Illamående och kräkningar kan vara värre under tvillinggraviditet. Man har högre nivåer av graviditetshormonet koriongonadotropin (hCG), vilket utlöser illamåendet (March of Dimes 2006).

Högre nivåer av hormonet progesteron i början av graviditeten kan också göra att man känner sig mer andfådd. Senare i graviditeten kan andfåddheten bli värre av att det finns två bebisar som trycker uppåt.

Det kan också vara vanligare att man blir förstoppad eller får mycket gaser i magen.

I graviditetens senare skede är det möjligt att man får ryggont, på grund av den ökade belastningen.

Järnbrist är vanligare hos kvinnor som bär tvillingar och kan göra att man känner sig väldigt trött. Blodvolymen ökar under graviditeten och ännu mer så under en tvillinggraviditet (Hansen 2003). Detta gör att blodet är mer utspätt och att mängden röda blodkroppar (som bär syre) i förhållande till volymen blod är mindre. Ät järnrik mat och ta kosttillskott om din barnmorska eller läkare rekommenderar det.

Du kan få förslag på självhjälpsåtgärder som kan lindra eller lätta graviditetssymtom på våra sidor om självhjälp och naturliga sätt att lindra graviditetsbesvär.


Kommer jag att gå upp mer i vikt om jag väntar tvillingar?
En kvinna som väntar tvillingar går sannolikt upp mer i vikt än om hon väntade ett barn. Det är viktigt att äta varierad och hälsosam mat för att tillföra alla näringsämnen du och dina bebisar behöver och för att du ska gå upp i vikt tillräckligt mycket för att dina bebisar ska växa bra.


Kommer jag att få annorlunda mödravård?
De flesta kvinnnor som är gravida med tvillingar skrivs in hos specialist-MVC. Du bör undersökas oftare för att kontrollera hur bebisarna ligger i livmodern, hur de växer och om några komplikationer håller på att tillstöta. Det är viktigt att ta regelbundna blod- och urinprover (RCOG 2006; NHS Direct 2007). Detta är därför att risken för högt blodtryck under graviditeten, havandeskapsförgiftning och graviditetsdiabetes är högre än vanligt (HFEA 2006).

Vår artikel om medicinsk handläggning av tvillinggraviditet har mer information.

Barnmorskor och läkare bör också vara medvetna om att du kan komma att behöva extra praktiskt och emotionellt stöd (RCOG 2006).


Hur orkar jag med allt detta?

Man rekommenderar normalt inte vila i sängläge numera bara för att en kvinna väntar tvillingar (Hansen 2003). Men man behöver vila mer än vanligt. Förenkla din tillvaro redan innan bebisarna kommer och skaffa hjälp med hushållsarbete, matinköp och ärenden om det är möjligt. Försök ordna hjälp med barnpassning om ni har äldre barn. Sov gärna middag. Gör vila till en prioritet.

Du kommer förmodligen att gå på föräldraledighet tidigare, vilket är klokt eftersom det kan vara tröttande att vara gravid med tvillingar och ungefär hälften av alla tvillingpar föds för tidigt (Hansen 2003; HFEA 2006).

Prata med din barnmorska om du inte mår bra i dig själv eller känner dig nere. Hon kommer att förstå hur du känner dig och förhoppningsvis kunna ge några praktiska förslag som kan göra din tillvaro lättare.


Vilken sorts hjälp behöver jag?

En av de saker du verkligen behöver lära dig som tvillingförälder är att be om hjälp.
Om släkt och vänner erbjuder hjälp, ta emot den. Om inte, be om det. Du kan också försöka få kontakt med andra i samma situation genom nätverk, intressegrupper, eller föräldraforum.Vilka varningstecken bör jag vara vaksam på?
Varningstecknen är desamma som för vilken graviditet som helst. Du bör vara uppmärksam på ovanliga eller oroande symtom, eftersom risken för komplikationer är högre än för ‘vanliga’ graviditeter. Lita på din instinkt och ta kontakt med sjukvården om du känner att något inte är som det ska.

För tidig förlossning innan 37 veckor är vanligt och sker i ungefär hälften av alla tvillinggraviditeter (Hansen 2003; HFEA 2006). Kontakta din barnmorska om du tror att förlossningen har börjat och om du är riktigt orolig bör du söka hjälp akut (kör inte själv och åk inte kommunalt om du kan undvika det!). Bättre att åka in en gång för mycket än en gång för lite.

Havandeskapsförgiftning är vanligare hos kvinnor som väntar tvillingar. Det är ett potentiellt mycket allvarligt tillstånd som behöver hållas under medicinsk uppsikt. Havandeskapsförgiftning upptäcks vanligtvis genom kontroll av blodtryck och urin, men symtomen inkluderar:

• svår huvudvärk
• synrubbningar, som dimmig syn eller flimmer för ögonen
• smärta i övre buken
• illamående och kräkningar
• plötslig svullnad av fötter, vrister, ansikte och händer samt överdriven viktökning på grund av vätskeansamling i kroppen.

Trötthet under graviditeten kan vara en helt normal konsekvens av att vänta tvillingar – men kan bero på järnbrist. Nämn det under dina kontroller hos barnmorskan, så att hon kan rekommendera eventuell behandling. 

Material från http://se.babycenter.com/pregnancy/twins/what-to-expect/

Jag tänker även gå med i Tvillingklubben.se, för att lära mig så mycket som möjligt =)
Tycker det är både spännande o kul och samtidigt lite skrämmande att man faktiskt har två små mirakel som växer där inne istället för en. Jag får lite sparkar för jämnan nu av båda, hihi...

Hoppas ni får en underbar dag!
Pussokram...♥Photobucket


Kommentarer
Postat av: Lotta

Ja det är nog lite annorlunda att vänta och att få tvillingar jämfört med bara ett barn.

Men å andra sidan, som förstföderska så vet du ju inget annat.

Du har ju liksom inget annat att jämföra med...

Du får lära dem att sparka samtidigt så du får vila ibland...

=D

Kramen

2009-11-25 @ 06:36:15
URL: http://steinsdotter.blogg.se/
Postat av: Anna

Hihi ja det kan vara så förstår du! =)Ingen fara, jag förstår. Men du mår bra å så iaf hoppas jag? Är så nyfiken på hur mkt magen din växt så jag hoppas på en bild snart! lerdet är helt okej med mig!Jag hatar med att kliva upp på morgonen egentligen men nu hade jag inget val, hade en del å fixa..kram på dig!2009-11-25 @ 19:40:57
URL: http://annacondas.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0
30-åring bosatt vid småländska kusten.
Är gift sedan oktober -08.
Flyttade januari 2010 till hus, som vi renoverade hela undervåningen. Bara resten kvar ;)

Den 7 april 2010 fick vi tillökning av två små underbara varelser vid namn Cornelia & Maximilian.
Här får ni följa mitt liv. =)
Min vardag och livet med tvillingarna.

När du ändå är här skulle du göra mig väldigt glad om du lämnade en kommentar!

♥♥ NÄR TVÅ BLIR FYRA ♥♥
Kontakt: carma80@live.se