Gravid v19

Graviditetsvecka 19



I vecka 19 är kroppslängden omkring 18 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 280 g.

Nu har bebisen börjat svälja fostervatten och njurarna producerar urin. Hår växer på huvudet. 

Barnets hud är ömtålig och täcks därför nu av fosterfett, vernix caseosa - det täcker hela huden, även över ögon och öron. Fosterfettet bildas från hudens talgkörtlar, är vitt till ljusgrått och mycket segt, salvliknande.


Nu utvecklas sinnena fort. Nervcellerna för de olika sinnena – smak, lukt, hörsel, syn och beröring – utvecklas nu i sina respektive områden i hjärnan. Produktionen av nervceller saktar av när existerande nervceller blir större och etablerar mer komplicerade förbindelser. Du som väntar en flicka kan tycka det är intressant att veta, att hon nu har ungefär sex mijoner ägg i sina äggstockar, vars antal kommer att ha sjunkit till cirka en miljon vid födseln.

Nu har du säkert känt din bebis röra på sig. Ibland kan det hända så mycket därinne att det är svårt att sova. Din bebis kommer att vara mycket aktiv de kommande tio veckorna, tills det börjar bli för trångt i livmodern. Snart väntar tillökning vilket för med sig stora förändringar, så ta en titt på Sex och relationer. 


Mamma
Som gravid kan du känna dig förföljd av en massa regler och att du lever under en präktighetspress. Det viktigaste är att du tar hand om dig under graviditeten och planera resten av graviditeten så att du orkar! Lägg gärna in ledighet sista månaden så att du är utvilad inför förlossning och tiden efter.

Det kan hända att du drabbas av smärtor eller en dov värk ner mot ljumskarna. Det gör ont då du går och står och försvinner om du lägger dig ner.  Du har ont i ligamentis teres uteri. När livmodern växer och blir större tänjs de ut och kan göra ont. Vad du kan göra för att underlätta smärtan är att sätta dig en stund och lägga upp benen.


Både ditt barn och den blivande mamman växer. Under hela graviditeten kan du på olika sätt ge uppmuntran och kanske små presenter. Massageolja med tillhörande massage ifrån dina händer. Kanske badolja till ett varmt, härligt avslappnande bad. Fotkräm till trötta fötter. 


Pussokram...♥


Kommentarer
Postat av: Lotta

Så bra att de skrev det där sista om den blivande pappan!

Eller är det du som hittat på det?

=D

Ta hand om dig!

Kramen

2009-11-20 @ 18:46:44
URL: http://steinsdotter.blogg.se/
Postat av: Babbi - Bloggdesigner

Grattis till graviditeten måste jag få säga :) Och trevlig helg!

2009-11-20 @ 20:49:06
URL: http://babbidesign.blogg.se/
Postat av: Alexandra

Oj tiden går fort. Fick besök av min kusin idag och hennes sambo som också väntar tvillingar :-) Ska bli så spännade att följa både dig och min kusin :-)

Ha en bra söndag!



Kramar

2009-11-22 @ 04:45:55
URL: http://alexeys.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0
30-åring bosatt vid småländska kusten.
Är gift sedan oktober -08.
Flyttade januari 2010 till hus, som vi renoverade hela undervåningen. Bara resten kvar ;)

Den 7 april 2010 fick vi tillökning av två små underbara varelser vid namn Cornelia & Maximilian.
Här får ni följa mitt liv. =)
Min vardag och livet med tvillingarna.

När du ändå är här skulle du göra mig väldigt glad om du lämnade en kommentar!

♥♥ NÄR TVÅ BLIR FYRA ♥♥
Kontakt: [email protected]